Mag mijn rollator mee in het vliegtuig?
Binnenkort gaat u een vliegreis maken. Uw rollator moet mee, maar u ziet de bui alweer hangen… Extra betalen, of erger nog: de rollator mag helemaal niet mee! Wij kunnen u geruststellen: een rollator mag bijna altijd gratis mee in het ruim. Inklapbare lichtgewicht rollators van Gemino mogen bij sommige vliegtuigmaatschappijen zelfs mee in de cabine! Daarmee worden de mogelijkheden letterlijk en figuurlijk grenzeloos. In dit artikel gaan we dieper in op het meenemen van een rollator in het vliegtuig. Waar moet u allemaal rekening mee houden?
Rollators mogen kosteloos mee in het vliegtuig
Passagiers met een beperkte mobiliteit mogen de rollator gratis meenemen. Dit gaat niet ten koste van de handbagage of ruimbagage. Als u een rollator incheckt die bedoeld is voor iemand anders, dan zitten hier kosten aan verbonden. Omdat u zelf geen gebruik maakt van de rollator, wordt deze beschouwd als ‘extra bagage’.
Rollator inchecken of handbagage?
De rollator wordt via het ruim vervoerd. Dat komt omdat de meeste rollators afwijkende afmetingen hebben, waardoor ze niet geschikt zijn voor de cabine. De meeste luchthavens beschouwen objecten groter dan 100x75x65 cm als ‘afwijkend’. Als u een inklapbare rollator koopt, kan het zijn dat uw nieuwe rollator binnen de afmetingen voor handbagage valt. De Gemino 30 valt bijvoorbeeld binnen deze dimensies.
Bron: unsplash.com
Moet u de rollator van tevoren aanmelden?
U hoeft de ruimte voor een rollator niet te reserveren, hier is altijd plek voor. Houd echter wel rekening met het aanvragen van speciale assistentie! Als u bijvoorbeeld baat heeft bij een rolstoel, moet u dat ruim van te voren aangeven bij de vliegtuigmaatschappij. Daar leest u later meer over.
Hoe komt u zonder rollator van en naar het vliegtuig?
Grote kans dat u slecht ter been bent en de rollator nodig hebt om van en naar de gate te lopen. Gelukkig mag de rollator bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mee tot aan de gate! Bij de gate wordt de rollator ter plekke ingecheckt en naar het ruim gebracht. Wat gebeurt er vervolgens na aankomst? Als u onvoldoende mobiel bent om van het vliegtuig naar de bagageband te lopen, zijn er twee opties mogelijk:
De rollator wordt bij de deur van het vliegtuig aan u teruggegeven
U wordt per rolstoel naar de bagageband gebracht
De mogelijkheden per vliegtuigmaatschappij
Wij hebben een lijst van de meest populaire vliegtuigmaatschappijen opgesteld. Bij al deze vliegtuigmaatschappijen mag de rollator gratis mee in het ruim. Hieronder bespreken wij hoe u vervolgens – per maatschappij – van en naar het vliegveld komt, en of u nog iets moet reserveren of aanvragen.
Rollators meenemen met KLM
Bij KLM mogen inklapbare rollators mee het vliegtuig in, mits er genoeg ruimte is in de cabine. Niet-inklapbare rollators mogen gratis mee totaan de gate en worden vervolgens vervoerd als ruimbagage.
Rollators meenemen met Transavia
Bij Transavia kunt u gebruik maken van kosteloze rolstoelassistentie, die u tot 48 uur voor vertrek kunt aanvragen. Bij het inchecken wordt u per rolstoel opgehaald en naar het vliegtuig gebracht. Vervolgens wordt u op plaats van bestemming keurig naar de bagageband gebracht.
Rollators meenemen met Corendon
Bij Corendon mag de rollator mee tot aan de gate. Bij aankomst op de bestemming wordt de rollator afgegeven bij de bagageband voor speciale bagage. Kunt u zonder rollator niet naar de bagageband lopen? Dan kunt u het beste speciale assistentie aan te vragen (maximaal 48 uur van te voren).
Rollators meenemen met TUI
Bij TUI is het helaas niet mogelijk om de rollator al bij het uitstappen te ontvangen. Gelukkig is er een goed alternatief: de rolstoel. Transavia helpt een rolstoelafhankelijke persoon met uitstappen en zorgt ervoor dat degene veilig bij de bagageband komt. Vergeet uzelf niet aan te melden: maximaal 48 uur van te voren.
Rollators meenemen met Easyjet
Bij Easyjet mag u naast de ruim- en handbagage nog twee mobiliteitshulpmiddelen meenemen, waaronder rollators. U mag deze hulpmiddelen meenemen tot aan de vliegtuigdeur. Over het algemeen brengt het personeel na aankomst de rollator naar u toe, maar dit is afhankelijk van de voorwaarden van het desbetreffende vliegveld.
Welke rollator past het beste in een vliegtuig?
Elke rollator mag mee in het ruim. Dit levert wel wat extra werk op: het aanvragen van assistentie, het wachten op hulp et cetera. Met een inklapbare rollator loopt u hier minder snel tegenaan. Bij KLM bijvoorbeeld, mag uw inklapbare rollator gewoon mee in de cabine. Reist u regelmatig met het vliegtuig of openbaar vervoer? Overweeg dan om een inklapbare rollator te kopen. Oftewel, een compacte, lichtgewicht rollator die geschikt is voor iedere (vlieg)reis!
Bent u nieuwsgierig geworden? Doe dan de rollator test of download onze folder om alles op uw gemak te bestuderen!