7 tips voor het kiezen van uw rollator

Gemino 60 met grote banden

Bent u toe aan een hulpmiddel die u ondersteunt tijdens het lopen? Zoekt u meer stabiliteit tijdens een wandeling? Of wilt u graag weer zelfstandig de deur uit voor een ommetje? Een rollator biedt prettige loopondersteuning. Hiervoor is het wel belangrijk dat u de juiste rollator uitkiest. Maar het kiezen voor de juiste rollator kan soms lastig zijn. Daarom delen wij 7 tips die u helpen bij het maken van de ideale rollator keuze. 

Tip 1: De juiste rollator voor uw lengte

Rollators komen voor in vele soorten en maten. Daarom is het belangrijk dat u een rollator kiest die past bij uw lengte en uw bouw. Wanneer een rollator niet de juiste hoogte heeft, kan dit zorgen voor vervelende lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan pijn in uw rug, nek en schouders. Een te lage rollator kan zelfs gevaarlijk zijn. U loopt dan te ver van de rollator vandaan, waardoor u onvoldoende steun krijgt. De juiste maat rollator zorgt voor een goede loophouding. De handvatten kunt ik vervolgens naar wens afstellen.

Tip 2: Een lichte of zware rollator

Bent u vrij lang of bent u iets zwaarder? Of heeft u evenwichtsproblemen waardoor de rollator u veel vastigheid gaat bieden? Dan heeft u een sterke, robuuste rollator nodig voor voldoende stabiliteit en veiligheid. Hierdoor heeft de rollator een grotere draagkracht en kunt u veiliger op stap. Een hele zware rollator is overigens minder praktisch wanneer u weinig kracht in uw armen heeft. Een lichte rollator is dan een betere keuze. 

Tip 3: Een rollator voor binnen of buiten?

Waarvoor gaat u de rollator gebruiken? Is dit vooral binnenshuis? Of wilt u er ook buiten mee op pad? Voor het kiezen van de juiste rollator is het belangrijk dat u de gebruiksmomenten in gedachten houdt. Voor binnenrollators is het fijn als de rollator makkelijk wendbaar is. Hierdoor hebben deze rollators vaak kleinere wielen en daardoor een kleinere draaicirkel. Buitenrollators moeten voldoende stabiliteit en veiligheid bieden. Ook wanneer u bijvoorbeeld een stoeprand of heuveltje oploopt. Buitenrollators zijn daarom vaak stevig en uitgerust met grotere wielen.

Tip 4: Opvouwbare en inklapbare rollators

Gaat u vaak met het openbaar vervoer, zoals de bus of de trein? Dan is het prettig als u goed wendbaar bent wanneer u langs de stoeltjes in het openbaar vervoer manoeuvreert. Daarnaast is het fijn als de rollator niet te zwaar is, zodat u zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Een lichtgewicht rollator is dan een goede keuze. Ook wanneer een rollator vaak achterin de auto gaat, is inklapbaar model aan te raden. Bergt u de rollator graag op wanneer thuis bent? Dan is het prettig als deze niet teveel ruimte inneemt. Het inklappen van een rollator is daarom geen overbodige luxe: het biedt u vele voordelen! 

Tip 5: Bepaal waarvoor u de rollator wilt gebruiken

Een rollator is een prettig hulpmiddel die velen zekerheid en stabiliteit biedt tijdens het lopen. De reden waarom mensen kiezen voor een rollator, kan per persoon verschillen. Afhankelijk van uw wensen of de onderliggende redenen kiest u de rollator die het beste bij u past. Gebruikt u de rollator voor looptraining binnenshuis? Dan is de Gemino Walker geschikt. Gebruikt u vooral een rollator voor het wandelen van langere afstanden? Dan heeft u baat bij een lichter model met grote wielen. Heeft u evenwichtsproblemen? Dan is bijvoorbeeld een zwaardere rollator beter. Ook voor Parkinson-patiënten is er een speciale Parkinson rollator om de ultieme ondersteuning te bieden. 

Tip 6: Uitbreiden met accessoires is een voordeel

Een rollator geeft u veel vrijheid en zelfstandigheid terug. Het is daarom extra fijn wanneer u de rollator uit kunt breiden met extra accessoires, zoals een dienblad, een rugsteun of een rollatorparaplu. Ook de mogelijkheid om een rollatortas aan het hulpmiddel te bevestigen, is erg fijn. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf uw boodschappen of uw hobbyspullen meenemen. Kies voor een rollator die u kunt uitbreiden met accessoires. Zo kunt u de rollator volledig afstemmen op uw wensen en behoeften.

 

Tip 7: Vraag advies op maat aan

Duizelen de keuzes voor uw ogen? Geen zorgen! Een rollator lijkt op het eerste oog een simpel product. Maar voor velen is een rollator uiteindelijk hun steun en toeverlaat. Het biedt ondersteuning, stabiliteit en daarmee vrijheid. Het is daarom belangrijk dat een rollator past bij uw voorkeuren en hulpvraag. Wij begrijpen dat u misschien meer hulp nodig heeft bij uw keuze. U kunt daarom een online rollatortest doen om advies te krijgen over interessante modellen. Maar u kunt ook een gratis adviesgesprek voeren bij een van de Gemino dealers in uw buurt. Hier kijkt een specialist mee naar de rollator die het beste past bij uw situatie. Maak vrijblijvend een afspraak!

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie