Veilig buiten lopen met de Gemino rollator

Vorige week hadden we besproken hoe u binnenshuis veilig kunt lopen met de rollator. Vandaag gaan we de risicofactoren voor buitenshuis bespreken. Buiten komt u namelijk vaak onverwachte obstakels tegen. Het is dan belangrijk om te weten hoe u moet handelen en waar u in het algemeen op moet letten.

Obstakels voor de rollator buitenshuis

Kijk goed waar u loopt en wat er op uw pad ligt. Het komt regelmatig voor dat stoeptegels losliggen en een val veroorzaken. Vaak kunt u deze losliggende stoeptegels melden bij de gemeente. Zij zullen er dan voor zorgen dat u hier geen last meer van zult hebben. Kijk daarnaast goed uit voor takken en andere voorwerpen die tussen uw banden kunnen komen. Maak regelmatig de banden van uw rollator schoon om viezigheid eraf te halen. Hierdoor voorkomt u dat er iets tussen uw banden gaat vastzitten. Let tijdens de aankoop van uw rollator ook goed op de banden. Grotere banden gaan namelijk makkelijker over obstakels heen dan gewone banden. De Gemino 60 is hier een voorbeeld van. Lees hier meer informatie over onze buitenrollator: Gemino 60.

Buiten lopen met de rollator

Til tijdens het lopen uw voeten altijd goed op om te voorkomen dat u struikelt. Bij lange wandelingen en voor extra stevigheid kunt u het beste wandelschoenen dragen. Maak altijd gebruik van de trapdop om stoepen op en af te gaan. Duw de rollator nooit tegen de stoeprand aan, maar zet in plaats daarvan uw voet op de trapdop. Hierdoor gaan de voorwielen van de rollator de lucht in en kunt u eenvoudig de voorbanden op de stoep plaatsen. Duw daarna de rollator naar voren totdat de rollator op de stoep staat. Nu kunt u zelf ook op de stoep stappen en uw wandeling weer voortzetten. Tijdens het maken van wandelingen kunt u vermoeid raken. Maak bij vermoeidheid gebruik van het rollatorzitje om uit te rusten. Of ga rustig op een bankje zitten als deze aanwezig is. Let op dat u eerst de rollator in parkeerstand zet, voor u erop gaat zitten! Zo voorkomt u dat de rollator van u wegrolt. Voor extra comfort kunt u een rugsteun op uw rollator plaatsen.

Het weer en de rollator

Het weer heeft ook een groot invloed op uw veiligheid. Houd het weerbericht daarom altijd goed in de gaten voor u het huis uit gaat. Bij hevige wind is het verstandig om thuis te blijven. U kunt namelijk door de wind uw evenwicht verliezen en vallen. Moet u per se het huis uit? Ga dan met begeleiding op pad of maak zoveel mogelijk gebruik van het vervoer. In de zomer kunnen bepaalde delen van de rollator snel heet worden. Laat de rollator daarom niet te lang in de zon staan. In de herfst is er een uitglijdgevaar door de natte bladeren. Let dus goed op de weg en loop rustig naar uw bestemming toe. Houd uw beide aan de duwhandvatten en rem zachtjes als u merkt dat u te snel te gaat. Begint het buiten te regenen net op het punt stond dat u klaarstond om naar buiten te gaan? Koop een rollator paraplu om zo alsnog met beide handen aan de rollator te lopen.

Een kort overzicht voor het veilig buitengebruik van de rollator

  • Let goed op obstakels
  • Maak regelmatig de banden van uw rollator schoon
  • Koop een rollator met grote banden
  • Til uw voeten goed op en draag eventueel wandelschoenen voor extra stevigheid
  • Maak altijd gebruik van de trapdop om stoepen op en af te gaan
  • Maak gebruik van het rollatorzitje om uit te rusten
  • Houd het weerbericht goed in de gaten
Wilt u een uitgebreid rollator advies op maat ontvangen? Maak de test en wij sturen u een gepersonaliseerde rollator advies op! Man met Gemino 60 rollator van Sunrise Medical buiten in de natuur

Gerelateerde berichten

Geef een reactie