Tips voor ouderen bij warm weer

Gemino 20 rollator van Sunrise Medical

Een vrolijk zonnetje tovert op vele gezichten een stralende lach. Maar wanneer de temperaturen te veel stijgen, is het goed om alert te zijn. Warm weer of zelfs extreme hitte kan gevaarlijk zijn voor mensen. Vooral op een latere leeftijd vraagt warm weer om wat extra voorbereiding. Gemino ondersteunt u graag en deelt daarom aan aantal tips voor ouderen tijdens warm weer. Of voor wanneer u met de rollator op pad gaat tijdens warme dagen.

Tip 1: Blijf hydrateren

Een van de belangrijkste tips voor bij warm weer is om gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water en zorg ervoor dat u niet uitdroogt. Door de warmte verliest u waarschijnlijk meer vocht door het zweten. Daarom is het van belang dat u extra water binnenkrijgt. Vermijd op warme dagen alcohol, omdat een uitdrogend effect heeft. Drink lekker water, thee zonder suiker of sterk verdunde limonade. Voor sommige ouderen is extra hydrateren bij warm weer iets lastiger. Heeft u bijvoorbeeld een hoge bloeddruk waarvoor u medicijnen slikt, hartfalen of andere medische indicaties met een vochtbeperking? Overleg dan kort met uw arts hoe u dit het beste aanpakt.

Tip 2: Vermijd de volle zon

Wanneer het buiten erg warm is en de zon fel schijnt, dan kunnen ouderen het beste de hitte vermijden. Blijf daarom binnen tijdens de warmste uren van de dag. Vaak is dit tussen 12.00 en 17.00. Wilt u toch naar buiten? Zoek dan voornamelijk de schaduw op. Bedek daarnaast uw hoofd met een hoed of pet voor extra bescherming. Gaat u met een rollator op pad? Gebruik dan een rollatorparaplu voor extra bescherming tegen de felle zon.

Tip 3: Ga voorbereid op pad

Wilt u graag naar buiten tijdens warm weer? Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent op de hitte. Met extreme warmte is het advies om fysieke inspanningen te beperken. Daarom is het prettig als u bij warm weer kunt zitten op uw rollator, door een rollatorsteun te gebruiken. Neem daarnaast een rollatortas mee. Hierin kunt u alle belangrijke spullen meenemen, zoals een flesje water, een tube zonnebrand of een hoofddeksel.

Tip 4: Eet gezond en regelmatig

Met het warme weer trekt bij ouderen soms de eetlust weg. Toch is het erg belangrijk om uw lichaam goed te blijven voeden. Eet daarom ook bij warm weer voldoende én gevarieerd. Bij een verminderde eetlust is een lichte maaltijd een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan een salade of een soepje. Groenten en fruit bevelen wij extra aan, omdat deze veel vitamines, zouten en vocht bevatten.

Tip 5: Houd het hoofd koel

Tijdens warm weer is verkoeling voor ouderen belangrijk. Zorg daarom dat de woning niet te heet is. Houd ramen en deuren gesloten, draai het zonnescherm uit of houd de gordijnen dicht en verkoel eventueel met een airco of ventilator. Daarnaast is luchtige, lichte kleding het beste voor op warme dagen. Heeft u meer verkoeling nodig? Dan is een voetenbadje of een koel washandje erg verfrissend.

Ouderen tijdens een hittegolf

Wanneer de temperatuur 4 dagen lang boven de 27 graden is, treedt het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking. Dit is hét moment om extra alert te zijn. Zorg op deze dagen goed voor uzelf en houd een oogje in het zeil voor kwetsbaren om u heen. Tijdens extreme hitte, zoals bij een hittegolf, hebben ouderen meer kans op medische problemen zoals uitdroging.

Heeft u hulp nodig tijdens de hitte? Schakel dan iemand in uw omgeving in. Overleg bijvoorbeeld met uw arts over hoeveel u het beste kunt drinken. Heeft u een van de onderstaande symptomen, neem dan contact op met hulpdiensten.

Tekenen van dehydratatie zijn als volgt:

  • Hoofdpijn
  • Droge mond en veel dorst
  • Vermoeid en zwak
  • Duizelig en snelle polsslag
  • Misselijkheid
  • Kramp
  • Rode vlekken

Gerelateerde berichten

Geef een reactie