Een rollator geeft u veel vrijheid terug. Zo kunt u zelfstandig op pad met een zelfverzekerd gevoel. De rollator is namelijk uw steun. Zelf boodschappen doen of een gezellig ommetje maken: met een rollator kan het. Ook kunt u met een rollator zelf met het openbaar vervoer. Maar hoe doet u dat; met een rollator in de bus? Dit kan namelijk best een onderneming zijn door alle obstakels. Ontdek hoe u gemakkelijk de rollator meeneemt én welke rollator het meest geschikt is voor het openbaar vervoer.
Met een rollator in de bus
De bussen van vele vervoersmaatschappijen zijn door de jaren heen gebruiksvriendelijker geworden voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. Ook zijn de stoepranden hoger, waardoor u vaak gelijkvloers in kunt stappen. Wenk de buschauffeur wanneer u hulp nodig heeft. Hij kan uitstappen en u helpen de rollator naar binnen te duwen. In de bus zelf kunt u plaatsnemen op de speciale zitjes. Het is aan te raden om uw rollator op de rem te zetten. Wilt u vooraf weten of de bushaltes goed bereikbaar zijn? Kijk dan op de site van 9292.nl.
Met een rollator in de trein
Een treinreis met een rollator is vaak een uitdaging. Helaas hebben niet alle treinen een gelijkvloerse instap. Daarnaast kan het gat tussen het perron en de trein best groot zijn. Gelukkig kunt u de NS om hulp vragen tijdens het in- en uitstappen. Op meer dan 100 treinstations kunnen medewerkers assisteren met een instaphulp. Vraag hiervoor bij de NS reisassistentie aan.
Met een rollator in de taxi
Wilt u liever bij uw huis opgehaald worden? Dan is een regiotaxi een goede oplossing. De regiotaxi haalt u op, helpt u bij het in- en uitstappen en zet u af op uw bestemming binnen een straal van 25 kilometer rondom uw woonadres. Hierdoor hoeft u niet naar een station of bushalte te lopen. Ook heeft u geen tijdsdruk. Wel kan een ritje met de regiotaxi iets langer duren, omdat er soms meerdere passagiers opgehaald worden.
De prijs van een regiotaxi verschilt per vervoerder en locatie. Vaak is de regiotaxi onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierdoor worden de kosten deels gedekt.
Begeleiding in het ov: de begeleiderskaart
Wilt u liever niet alleen met het openbaar vervoer? Dan kunt u een OV-begeleiderskaart aanvragen. Met de OV-begeleiderskaart kan 1 persoon gratis met u mee om u te begeleiden in vrijwel alle de bussen, treinen, trams of metro’s. Doordat de kaart op uw naam staat, kunt u verschillende begeleiders mee op pad nemen. Een vrijwilliger, uw (klein)kinderen of verzorgster: het maakt niet uit. Zolang u zelf maar een geldig vervoersbewijs hebt. Meer informatie over de begeleiderskaart vindt u op de site van de NS.
De beste rollators voor in het openbaar vervoer
Niet alle rollators zijn even gebruiksvriendelijk voor een ritje in het openbaar vervoer. De meest ideale rollator om mee te nemen tijdens een busreis, is een rollator die u met gemak in kunt klappen. Een inklapbare rollator biedt u steun en stabiliteit, is wendbaar en neemt niet teveel ruimte in beslag. Ook is het aan te raden om te kiezen voor een lichtgewicht rollator, zodat het niet veel kracht kost om de rollator te verplaatsen. Een buitenrollator zorgt door extra grote banden voor veel stabiliteit, bijvoorbeeld bij een drempel, stoeprand of opstapje.
Kenmerken voor een rollator in het ov
- Lichtgewicht: zo is de rollator gemakkelijk vooruit te duwen en te verplaatsen.
- Opvouwbaar: hiermee klapt u eenvoudig de rollator in om meer ruimte te creëren.
- Compact formaat: de rollator neemt zo weinig ruimte in beslag.
- Kleine draaicirkel: dit helpt met het manoeuvreren in kleinere ruimtes.
- Goed wendbaar: zo bewaart u evenwicht en flexibiliteit tijdens de reis.
- Grote wielen: hiermee gaat u gemakkelijker over drempels, stoepranden en andere obstakels.
Benieuwd welke rollator goed bij u past? Ontvang gratis online advies of maak een afspraak bij een Gemino dealer in uw buurt.
Geef een reactie