Heeft u een vraag? Bel 088-501-2345
  • Tekstgrootte: A A A

Heb ik recht op een rollator vergoeding?

U bent opzoek naar een geschikt hulpmiddel om weer zelfstandig en zelfverzekerd op pad te gaan. Het is daarom logisch dat u wilt weten wat de mogelijkheden zijn om dit te financieren. Daarom leggen wij u alles uit over de mogelijkheden voor het vergoeden van een rollator.

Een rollator vergoeden: vier situaties

Sinds 2013 vergoeden zorgverzekeraars de rollator niet meer vanuit het basispakket. Dit betekent dat u in de meeste gevallen geen vergoeding ontvangt voor de rollator. Er zijn een aantal situaties waarin u wel steun ontvangt. Lees de verschillende situaties hieronder.

Situatie 1: Rollator vergoeding vanuit aanvullende verzekering

De basisverzekering dekt helaas de rollators niet meer. Maar heeft u een aanvullende verzekering? Informeer dan bij uw zorgverzekering of de rollator vergoed wordt. Gemino kan helaas geen voorspelling doen of u wel of geen vergoeding ontvangt. De verzekeraar maakt deze beslissing. Een aantal verzekeraars waarvan bij ons bekend is dat zij een compensatie geven, zijn VGZ, Menzis, CZ en Zorg en Zekerheid.

Situatie 2: Rollator vergoeding vanuit Wmo

Heeft u de rollator langer dan zes maanden nodig? Er is een kans dat u via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of de Zorgvezekeringswet aanspraak kunt maken op een rollator. Deze wet helpt mensen op het gebied van vervoer, wonen, huishouden en maatschappelijke activiteiten. Zo ondersteunt de wet mensen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Meer over weten over een rollator via Wmo of een aanvraag doen? Maar aan afspraak bij het Wmo-loket in uw gemeente. Een huisarts, fysio- of ergotherapeut kan uw aanvraag ondersteunen.

Situatie 3: Medische indicatie 

Heeft u vanwege medische redenen een rollator nodig? Dan heeft u een grotere kans om de rollator vergoed te krijgen bij uw verzekeraar. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet u een medische diagnose aanvragen bij uw arts of behandelend specialist. Wij bespreken twee gevallen waarin u waarschijnlijk recht hebt op een rollator.

 

  • Een Parkinson rollator
    Parkinson rollators, zoals de Gemino 30 Parkinson worden door een aantal verzekeraars vergoed. Van het Zilveren Kruis, CZ en Menzis weten wij dat dit het geval is. Neem contact op met uw verzekeraar.
  • Complexe rollator of loopwagen
    Heeft u baat bij een loopvoorziening vanwege complexe problematiek? Dan worden de kosten vaak gedekt door de verzekeraar. Denk hierbij aan een stoornis aan het evenwichtsorgaan, problemen met het uithoudingsvermogen of aandoening in de onderrug.

Situatie 3: Zelf een rollator kopen of huren

Komt u niet in aanmerking voor een vergoeding via de verzekering of ondersteuning via de Wmo? Dan kunt u er ook voor kiezen om zelf een rollator te kopen of te huren. U kunt een van onze Gemino dealers bezoeken. Hier krijgt u uitstekend advies. Wij zoeken samen met u de rollator die exact past bij uw situatie en leefstijl. Hierdoor vindt u het hulpmiddel dat goed aansluit bij uw voorkeuren.