Heeft u een vraag? Bel 088-501-2345
  • Tekstgrootte: A A A

Een rollator afstellen

Een rollator geeft u stabiliteit en steun tijdens het lopen. Daarom is het erg belangrijk dat deze goed is afgesteld en u een juiste loophouding heeft. Het komt nog vaak voor dat een rollator niet op de juiste hoogte staat. Dit is niet ergonomisch en zorgt voor een verkeerde lichaamsstand. Door deze verkeerde loophouding kunt u vervelende klachten krijgen. Daarnaast is een verkeerd afgestelde rollator ook een stuk onveiliger. Om optimaal gebruik te maken van uw rollator, moet u deze goed instellen. Daarom nemen wij stap voor stap met u door hoe u dit gemakkelijk zelf of samen met iemand kunt doen.

Een rollator afstellen in 5 stappen:

rollator afstellen stap 1 ga achter rollator staan

Stap 1: Ga achter de rollator staan

Ga zo dicht mogelijk achter de rollator staan. Plaats uw voeten in het midden van de achterwielen. Denk er hierbij aan dat u goed rechtop staat. Laat eventueel iemand meekijken om te bepalen of u goed achter de rollator staat.

 

rollator afstellen stap 2 ontspan armen

Stap 2: Ontspan uw armen

Laat uw armen losjes langs uw lichaam hangen. Het is belangrijk dat u hierbij zoveel mogelijk ontspant. Dit is namelijk de houding die u moet hebben tijdens het lopen. Zwiep uw armen zachtjes heen en weer, om een goed idee te krijgen van de ideale hoogte van de rollator.

 

rollator afstellen stap 3 instellen op polshoogte

Stap 3: Stel de handgrepen op polshoogte

Wanneer uw armen ontspannen zijn, moeten de handgrepen afgesteld worden ter hoogte van uw polsen. Let op dat de handvatten niet te hoog staan, want dit kan voor nek en schouderklachten zorgen. Wanneer de grepen te laag zijn afgesteld, loopt u te ver van de rollator vandaan. Dit geeft onvoldoende steun en daardoor is deze loophouding zelfs gevaarlijk.

 

rollator afstellen stap 4 ideale rollator hoogterollator afstellen stap 4 verkeerde hoogte

Stap 4: Test de nieuwe hoogte

Wanneer de rollator opnieuw is afgesteld, is het raadzaam om de hoogte even te testen. Moet u voor de juiste houvast te ver naar voren buigen? Dan staat de rollator niet optimaal afgesteld. Uw armen moeten licht gebogen zijn wanneer u overeind staat en de grepen vasthoudt. Laat iemand controleren of u goed rechtop loopt.

 

rollator afstellen stap 5 memory functie instellen

Stap 5: Stel de memory functie in

Met de klem blijft de rollator na het bijstellen op de ideale hoogte. Hierdoor bent u altijd verzekerd van de juiste stand. Deze memory functie installeert u als volgt:

  1. Bekijk de stand van de ideale hoogte die u in stap 3 en 4 heeft bepaald
  2. Schroef de klem los
  3. Zet de de klem vast op de gewenste hoogte
  4. Plaats de stang terug en schroef deze weer vast