GEMINO Rollator advies > Rollator kiezen: advies op maat

Rollator kiezen: advies op maat

Wil je een rollator kopen? Maar heb je nog geen idee wat de verschillen zijn tussen de verschillende rollators?

Wij vinden het belangrijk dat je weet waar je op moet letten voor je een rollator aanschaft. En natuurlijk bewust bent van de investering die je maakt. Een rollator is namelijk je kameraad waarmee je op pad gaat. Hij moet vanzelfsprekend veilig zijn. Maar wat maakt een rollator nu veilig of onveilig? Verder moet de rollator geschikt zijn voor het beoogd gebruik, dus bijvoorbeeld zeer wendbaar en opvouwbaar, omdat je de rollator voornamelijk in huis gaat gebruiken. Ook je lengte, kleurwens en je omgeving kunnen belangrijk zijn voor de keuze van een rollator.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rollator?

Maak je je geen zorgen! Wij begrijpen hoe lastig het kan zijn om iets te kopen waar je wellicht nauwelijks verstand van hebt. Een rollator lijkt op het eerste oog een heel simpel product. Ze hebben immers toch allemaal 4 wielen met degelijke handvatten om op te steunen? Wat is het verschil tussen een Gemino rollator en elk ander rollator op de markt?

Tegenwoordig hebt je een ruim aanbod aan rollators dat je waarschijnlijk niet eens meer een duidelijk overzicht hebt van het aanbod. Waarom zijn er zoveel soorten rollators aanwezig? Met deze 10 vragen krijg je meer inzicht waar je op moet letten bij de aanschaf van een rollator. 

1. Heb je echt een rollator nodig?

Een rollator is nodig op het moment dat je je niet meer veilig voelt zonder. De belangrijkste vraag die je kan stellen is: durf ik nog zonder te lopen? Belangrijke tekenen zijn bijvoorbeeld steeds vaker om een steuntje vragen of altijd voorwerpen gebruiken om op te leunen.

Twijfel je of je toe bent aan een rollator? Probeer er dan eens eentje te lenen van een bekende. Of ga langs bij één van onze rollator verkooppunten. Er zit er altijd eentje in de buurt. Hier kan je helemaal vrijblijvend onze modellen uitproberen. Verder kan je om aanvullende adviezen vragen. Hier kan je natuurlijk ook voor terecht bij je fysiotherapeut.
 

2. Wat is je lengte?

Rollators komen veelal in verschillende lengtematen:

  • S → 125 - 165 cm*
  • M → 135 - 170 cm*
  • L → 150 - 200 cm*

*Let op: dit kan per model/merk verschillen.

3. Wat is je gewicht?

Een rollator heeft een maximaal gebruikersgewicht. Een hoger gewicht vraagt om een sterkere rollator.

  • S → 125 kg*
  • M → 130 kg*
  • L → 150 kg*

*Let op dit kan per model/merk verschillen.

4. Gebruik je de rollator vooral binnen of buiten?

Binnenrollators hebben andere eigenschappen dan buitenrollators. Zo moet een binnenrollator vooral wendbaar zijn en een kleine draaicirkel hebben. Een buitenrollator moet zeer stabiel zijn en een trapdop hebben om eenvoudig over drempels te komen. Verder zijn grote luchtbanden wenselijk, omdat deze veelal een dempende werking hebben en trillingen opvangen wanneer je over hobbelige paden loopt. Ook verlichting en/of reflectoren zijn bij een buitenrollator meer dan welkom.

5. Moet je vaak de rollator opbergen of inklappen?

Ben je klein behuisd of neem je de rollator vaak mee in de auto, dan is het natuurlijk prettig wanneer je de rollator makkelijk in- en uit kan klappen.

6. Neem je de rollator vaak mee in de auto, trein of ander vervoersmiddel?

Naast dat het dan handig is dat je de rollator in- en uit kan klappen is het ook belangrijk dat de rollator licht van gewicht is, zodat je deze makkelijk kunt optillen.

7. Neem je wel eens spullen mee?

Voor waardevolle spullen zoals een portemonnee is het fijn wanneer er een tas/mand op de rollator zit, bij voorkeur een met een afsluitbaar opbergvak. Ook als je regelmatig boodschappen wilt gaan doen met de rollator is een tas/mand heel praktisch. Let er dan ook op hoeveel gewicht de tas/mand kan dragen.

8. Wil je kunnen zitten op de rollator?

Ga je vaak op pad met de rollator, dan is het ook prettig wanneer je kan rusten op de rollator. Een snel drogende zitting, een parkeerrem en een rugsteun kunnen dan zeker van pas komen en ook een veilige zit garanderen.

9. Kom je vaak hellingen en dalingen tegen?

Een goede rem is een must, zeker wanneer je omhoog of omlaag loopt. Let er dus goed op dat je de rem goed kan bedienen en dat je je veilig voelt. Naast een 'standaard' knijprem zijn er nog andere remmen beschikbaar zoals een eenhandige rem, een omgekeerde rem of een vertraagrem. De vertraagrem zorgt ervoor dat de rollator niet wegschiet en dat je een gelijkmatig looptempo hebt. Vraag altijd na welke remmen er mogelijk zijn en welke bij jou past, want veiligheid staat voorop!

10. Wat vind je nog meer belangrijk?

Wil je dat je rollator een specifieke kleur heeft? Of vind je een specifieke accessoire handig zoals een dienblad, een stokhouder of extra verlichting? Kijk dan goed wat de mogelijkheden zijn per model/merk.