Improving people's lives blog > Senioren > Gebruik je jouw rollator voor binnen? Lees onze praktische tips!

Gebruik je jouw rollator voor binnen? Lees onze praktische tips!

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Het veilig gebruik van een rollator geldt niet alleen voor het buitengebruik, maar ook voor het binnengebruik. Kleine aanpassingen in het huis kunnen al een behoorlijk verschil maken!

Rollator binnenshuis: vermijd obstakels

Buiten kom je vaak nare obstakels tegen zoals losliggende tegels en ongelijke wegen, maar ook binnen zijn er zeker obstakels die je kunnen hinderen. Om binnenshuis makkelijk met je rollator te lopen is het belangrijk dat je nagaat of je een harde en vlakke vloer hebt. Hierdoor heb je namelijk minder weerstand tijdens het lopen. Om je vloer nog vlakker te maken, kan je de onnodige drempels in je huis weghalen of verlagen met afwerkstrips en tochtprofielen. Zorg er daarnaast ook voor dat alle kabels netjes zijn vastgezet en je geen losliggende vloerkleden hebt in huis. Zo loop je moeiteloos binnen met jouw rollator. Wil je je prachtige vloerkleden niet weghalen? Geen probleem! Vloerkleden kan je vastzetten met antislipmateriaal.

Rollator voor in huis: welk model is praktisch?

Naast het verminderen van alle hindernissen in je huis, moet de rollator natuurlijk ook binnen praktisch zijn. Heb je een smalle gang? Let dan op dat de rollator niet te breed is en door alle deuren in jouw huis past. Bovendien moet de rollator ook binnen het huis makkelijk wendbaar zijn wanneer je op de gang loopt. Een rollator met een kleine draaicirkel zorgt voor een grotere wendbaarheid.

Leer veilig handelen

Heb je veel overbodige en breekbare spullen staan? Hoe mooi je ze ook vindt, probeer hier het aantal van te verminderen. Losse spullen vallen snel om en hinderen je tijdens het lopen. Moet je dus binnenshuis met de rollator losse spullen vervoeren? Leg deze dan neer op een dienblad, zodat je beide handen vrij hebt tijdens het lopen. Berg de losse spullen weer netjes op wanneer je ze niet meer nodig hebt. Het is ook zeer belangrijk om ’s nachts altijd met verlichting aan te lopen. Hierdoor heb je een beter zicht en zie je wat voor hindernissen er op je pad liggen. Zo verklein je eenvoudig de kans op haken met je rollator!

Een kort overzicht om risicofactoren voor een rollator binnenshuis te verminderen

  • Harde en vlakke vloer
  • Kabels verwijderen of vastzetten
  • Losliggende vloerkleden vastzetten met antislipmateriaal of laten weghalen
  • Wendbaarheid binnenshuis
  • Breedte van de rollator
  • Dienblad om spullen te vervoeren
  • ’s Nachts met verlichting lopen

Gemino rollators perfect voor binnen het huis

Gemino rollators hebben een kleine draaicirkel, waardoor je zeer eenvoudig kan draaien in zelfs de smalste gangen. Bekijk hier de specificaties van de Gemino rollators. Onze Gemino rollators zijn dus uitstekend voor binnen!